Przejdź do głównej zawartości

Zarządzanie grupami użytkowników

W AMODIT Grupa to zbiór jednego lub wielu użytkowników. Grupa ma swoją unikalną nazwę, którą można posługiwać się w wielu miejscach. Traktowana jest podobnie jak użytkownik:

Uprawnienia do zarządzania grupami wynikają z uprawnień systemowych.

Po kliknięciu na ikonę „zegara” można podejrzeć historię zmian składu osobowego grupy.

Po kliknięciu na ikonę „klucza francuskiego” otwiera się po prawej stronie panel z ustawieniami parametrów konfiguracyjnych wybranej grupy.

Na zakładce „Ustawienia główne” [1] można skonfigurować opcje lub wykonać akcje:

  • Można przekazywać sprawy do tej grupy [2] – opcja domyślnie jest włączona i oznacza, że daną grupę można użyć we wszystkich tych miejscach wymienionych we wprowadzeniu powyżej. Włączenie tej opcji uniemożliwi przekazywanie spraw do wybranej grupy, ale taką właściwość można wykorzystać w regułach procesów np. do sprawdzenia przynależności danej osoby do grupy funkcją IsGroupMember().
  • Usuń grupę [3] – przycisk usuwania grupy. Patrz również rozdział „Usuwanie grupy” poniżej.

Na zakładce „Administratorzy” [4] można wykonać następujące akcje:

  • Dodać kolejnego administratora grupy [5] – administrator grupy może zarządzać jej składem oraz konfiguracją.
  • Usunąć wybranego administratora [6].

Na zakładce „Synchronizacja” [7] można ustawić sposób zarządzania składem osobowym grupy poprzez jedną z poniższych opcji:

W zakładce „Wykorzystanie grupy” [11] można podejrzeć listę miejsc [12] w systemie AMODIT, gdzie dana grupa jest wykorzystywana.

Usunięcie grupy spowoduje, że grupa ta nie będzie dostępna do wyboru we wszystkich miejscach, o których wspomniano powyżej we wprowadzeniu. Jednakże pomimo usunięcia grupy, jej nazwa będzie widoczna w historii sprawy oraz w polach typu Użytkownik tam, gdzie jej wcześniej użyto.