Przejdź do głównej zawartości

Anonimizacja danych w AMODIT

Anonimizacja danych w AMODIT to mechanizm pozwalający na bezpieczne i nieodwracalne usunięcie wybranych informacji z systemu. Funkcjonalność ta została stworzona w celu ochrony danych wrażliwych oraz wsparcia procesów związanych z obsługą zgłoszeń sygnalistów, gdzie kluczowa jest możliwość całkowitego usunięcia określonych danych bez pozostawiania śladów w systemie.

Funkcja anonimizacji jest dostępna dla:

  • Administratorów systemu
  • Użytkowników z dedykowanymi uprawnieniami do anonimizacji

Uprawnienia do anonimizacji są przyznawane per proces, co pozwala na precyzyjne kontrolowanie dostępu do tej wrażliwej funkcjonalności.

W zakładce „Ustawienia procesu” znajduje się dedykowana sekcja „Anonimizacja”, która zawiera:

  • Przełącznik aktywujący funkcjonalność anonimizacji dla danego procesu
  • Panel zarządzania uprawnieniami, pozwalający na przypisywanie uprawnień do anonimizacji wybranym grupom użytkowników i pojedynczym użytkownikom.

W celu włączenia mechanizmu anonimizacji danych przejdź do konfiguracji ustawień procesu, w którym mechanizm ma być zastosowany, wykonaj następujące kroki: annmzcj_dnch_knfgrcj

  1. Wybierz definicję procesu, w którym ma być włączona anonimizacja danych.
  2. Przejdź do ustawień procesu.
  3. Przejdź do sekcji „Anonimizacja”.
  4. Włącz opcję „Pozwól na anonimizację treści na sprawie i usuwanie wersji plików”.
  5. Wskaż użytkowników, którzy mogą wykonywać anonimizację danych.
  6. Włączony mechanizm anonimizacji na formularzu sprawy będzie dostępny w prawym panelu (patrz: poniższy obrazek).

annmzcj_dnch_frmlrz

Anonimizacji podlegają:

  • Pola typu krótki tekst
  • Pola typu długi tekst
  • Wartości zapisane w historii zmian
  • Pliki i ich wcześniejsze wersje
  1. Aktywacja trybu anonimizacji powoduje pojawienie się dedykowanej wyszukiwarki w prawym panelu
  2. Tekst do anonimizacji można wskazać na dwa sposoby:
    1. Wpisując frazę bezpośrednio w wyszukiwarce
    2. Zaznaczając fragment tekstu w formularzu (zostanie automatycznie przeniesiony do wyszukiwarki)
  3. System wyświetla listę wszystkich pól formularza, w których występuje szukana fraza
  4. Użytkownik może wybrać, które pola mają zostać poddane anonimizacji. Ważne: jeśli fraza występuje wielokrotnie w jednym polu, anonimizacji ulegną wszystkie jej wystąpienia w tym polu – nie ma możliwości wybrania pojedynczego wystąpienia
  5.  Przed wykonaniem operacji dostępny jest podgląd efektu anonimizacji
  6. Po zatwierdzeniu, wybrane dane zostają nieodwracalnie usunięte

Dla plików dostępne są dwie opcje:

  1. Usunięcie wszystkich starszych wersji pliku
  2. Usunięcie konkretnej wersji pliku

Operacje te są dostępne z menu kontekstowego (trzy kropki) przy pliku. Przed wykonaniem operacji system wyświetla okno potwierdzenia.

Po wykonaniu anonimizacji w historii pojawia się specjalny wpis oznaczony informacją „Pole zawiera zanonimizowaną wartość”. Jest to jedyny ślad wykonania operacji – same zanonimizowane dane nie są nigdzie przechowywane.

  • Operacja anonimizacji jest nieodwracalna
  • Nie ma możliwości przywrócenia usuniętych wersji plików
  • System wymaga potwierdzenia przed wykonaniem operacji
  • Dostęp do funkcji jest ściśle kontrolowany przez system uprawnień

Funkcjonalność anonimizacji jest szczególnie przydatna w procesach wymagających wysokiego poziomu poufności, takich jak:

  • Obsługa zgłoszeń sygnalistów
  • Usuwanie danych wrażliwych na żądanie
  • Ochrona informacji poufnych w dokumentacji